Home / Leuke gadgets / Radiografisch speelgoed / Hexbug hacken uitgelegd

Hexbug hacken uitgelegdAl eerder berichtten wij over de leuke gadget de Hexbug. Het blijkt nu ook mogelijk om de hexbug te hacken zodat deze meer kan dan alleen rondlopen. Lees in dit artikel hoe het hacken precies in zijn werk gaat.

De Hexbug is een zeer slim ontworpen, Tiny Toy robot bug (insect). Eenmaal uit de verpakking en ingeschakeld, marcheert hij naar voren totdat de antennes een obstakel raken. Hij maakt vervolgens een draai naar rechts, en vervolgt zijn weg tot de volgende hindernis. Een hard geluid, zoals het klappen van je handen heeft hetzelfde resultaat.
Deze eenvoudige “reflex” reactie lijkt heel erg op die van een echt insect. Het lijkt alsof hij zijn omgeving aan het verkennen is, maar dit is een robot insect. Zouden robots niet slimmer moeten zijn?

Maak de Hexbug slimmer: Pas de printplaat aan

De ontwerpers van de Hexbug, kozen ervoor om de elektronica zichtbaar te laten. Ze plaatsten de printplaat bovenop de belangrijkste chassis en onder een transparant ‘pantser’. Het chassis in dit ontwerp is een uitstekende basis voor een veel slimmere bug. Demontage is vrij eenvoudig, maar vereist wel enige soldeervaardigheden. Vervang de standaard printplaat door een nieuwe met een Microchip PIC microcomputer die de Bug’s originele, eenvoudige reflexen overneemt.

Nu begint de echte pret. Hoewel de Hexbug’s bewegingreflexen beperkt zijn kan hij met de toevoeging van een paar eenvoudige sensoren en slimme programmering opmerkelijke dingen doen. Neem bijvoorbeeld die bocht naar rechts (de enige richting waarin de bug kan draaien) . Deze wordt bereikt door een achterwaartse draai van ongeveer 2 seconden. Een bocht naar links kan simpelweg bereikt worden een bocht naar rechts gedurende 6 seconden – 3 keer rechtsaf staat gelijk aan een bocht naar links.

Meer mogelijkheden met een gehackte Hexbug

Met deze kleine toevoegingen, kan de Bug nu geprogrammeerd worden met nieuw, aanvullend gedrag. Enkele mogelijkheden:

  • De Bug zou periodiek gaan kunnen ‘slapen’ in plaats van alleen rond te marcheren en obstakels vermijden totdat hij wordt uitgeschakeld. Als de microcomputer in de slaap modus staat, wordt er bijna geen stroom verbruikt. Stel de bug zo in dat hij gedurende 30 seconden actief is en 2 minuten ‘slaapt’.
  • De Hexbug kan worden gegeven aan de programmering van een piëzo-zoemer gebruiken om geluiden te maken als het verkent. Dit geeft de Hexbug een persoonlijkheid.
  • De Bug kan worden geprogrammeerd om melodietjes te laten horen zoals: Happy Birthday, We wish you a Merry Christmas…
  • De Bug zou kunnen toezien op de eigen batterij spanning, en ‘roepen’ om nieuwe batterijen wanneer zijn spanning te laag wordt.
  • De Hex Bug kan worden voorzien van een licht detector, en worden geprogrammeerd om de meest verlichte plaats in de omgeving te zoeken.
  • De bug kan gaan slapen als het donker is, en actief worden als het licht is.
  • De bug kan worden voorzien van oplaadbare batterijen en zonnepanelen. Met de lichtsensor zou de hexbug op zoek kunnen gaan naar licht zodra het batterijniveau laag wordt.

Handleiding Hexbug hacken

Op appliedinspirations.com wordt helder en overzichtelijk uitgelegd hoe een Hexbug is te hacken. Ook vind je een stap voor stap handleiding voor het aanpassen van de printplaat. Lees hier verder..

Waar kun je de Hexbug kopen?

Het meest complete assortiment Hexbug is momenteel goedkoop te bestellen via Megagadgets.nl

AfbeeldingPrijsHexbug typeOmschrijvingLevertijd
Hexbug-ant-kopen€14,95Hexbug AntVorm van een mier met 6 pootjes. Snelste Hexbug.Direct leverbaarnu-bestellen
Hexbug-crab-kopen€17,50Hexbug CrabGedraagt zich als een echte krab, verschuilt zich in de schaduwDirect leverbaarnu-bestellen
Hexbug-inchworm-kopen€19,95Hexbug InchwormRobotkever die met afstandsbediening te besturen is!Direct leverbaarnu-bestellen
hexbug-nano-kopen€12,95Hexbug Nano12 pootjes, honderden op- en neerbewegingen per seconde.Direct leverbaarnu-bestellen
Hexbug-original-kopen€14,95Hexbug OriginalReageert op beweging en geluid.Direct leverbaarnu-bestellen